Friday, January 12, 2007

Reede 12.01.2007 (Guilin, Hiina)

Täna võtame vaikselt. Kuna ilmad lähevad aina külmemaks, siis arvestades meie kottides leiduvaid suveriideid nagu väga ei tahagi väljas ringi liikuda. Ka keha ja vaim vajab puhkust. Magame kaua. Hommik-lõunasööki läheme võtma suure kaubanduskeskuse Niko-Niko-Do kuuendale korrusele, kus asub buffee taoline asutus. Letid lookas roogadest, mida valides pannakes sinu lehekesele tempel ning hiljem tuuakse lauda. Kokku on valikulette umbes ligikaudu saja meetri jagu, lettide taga sibamas mõnikümmend kokka. Igaüks vastutab teatud lõigu eest - kana, kala, liha, supid jne. Meie ühtegi inglise keelset kirjet ei leia ja selgitusi kohalikud ka väga anda ei oska. Järsku hakkab üks kõige pisem kokapoistest meile osutama roogadele ning takka kiitma "good-good" ja sekka tuleb ka sõna "meat". Usaldame tema soovitusi ning saamegi oma menüü kokku. Laud kattub ohtralt roogadega ning enamus väga maitsvad, kuigi aru ei saa, mida sööme. On liha ja on riisi, niipalju mõistame. Kõht saab täis.
Trotsides külma jalutame tänavatel ja vaatame lihtsalt elu-olu. Tänavapildis hakkavad silma kaks nüanssi. Esimene on trendikate meeste soengud - nimetame selle stiili pauk-peanduseks. Hiljem leiame fenomenile vist ka selgituse. Linnas asub Tony & Guy juuksurisalong. :o
Teiseks iseärasuseks on jopedele pealisvarrukate lisamine. Lihtsalt on suvalises toonis ja motiivis täiendavad varrukad tõmmatud randmest küünarnukini. Päris populaarne motiiv on olnud Micky Mouse teema. No kujutage siis ette neiukest roosas jopes, koos siniste Miki-varrukatega. Ilmselt on moes.
Silma jäävad ka putkad, kus nagu meilgi müüakse jooke, suitsu jm nänni, kuid siin on pakkumisel veel ka kastanid kilo kaupa ning lettidel on punased lauatelefonid, millelt siis inimesed helistavad. Tänavatel on tegelikult ka telefoniputkad, seega jääb nende punaste telefonide mõte arusaamatuks.
Tegeleme ka rahavahetusega. Hiinas või vähemalt meil siin Guilinis on asi konkreetne. Iga pangakontor ikka raha ei vaheta. Siiski ühes nurgapealses pangakontoris saame veidi sularaha. Kuid reisitsekkide vahetamiseks juhatatakse meid hoopis Bank of China peamajja. Nii peamajas, kui ka harukontoris on kurss üsna hea ning teenustasu ei küsita. Pabereid täidetakse selle eest kuhjaga ning ilma passita nendesse kohtadesse asja pole.
Peame selguse ja aususe mõttes ära märkima, et tänaseks oleme leidnud kokku kolm suurt interneti-arvutisaali. Igasühes on oma 100 arvutit ja igalpool käib tihe tütarlaste ekraanil liigutamine. Vaikselt hakkab endalgi tekkima huvi, et äkki peaks neid neiukesi liigutama. Ehk on nii mõnus! Arvutisaalis aidatakse meil ka fotoka mälukaart CD'le kõrvetada. Teenus koos CD'ga läks maksma 5 RMB'd. Teenindusasutustes suheldes leiame siiski ka mõned inimesed, kes meiega mõne sõna inglise keelt räägivad. Seega päris hull see olukord polegi.
Otsustame, et aeg oleks natuke pesu pesemisega tegeleda. Mugavate inimestena ei viitsiks ju ise pesta, aga kuidas sa neile kohalikele selgitad, mida vajad. Siinkohal ei aita meid ka meie tark raamat. Mõnega juttu tehes näitame küll riietele ja teeme pesupesemise liigutusi, kuid vastuseks saame ainult kummalise pilgu ning vangutava pea. Võtame suuna siis raamatupoodi, lootes leida mingi Guilini turismiinfo voldiku või telefoniraamatu, kust otsida pesumaja taoline asutus. Turismialast infot on kuhjaga. Ilmselt ka meie pesumaja kohta, kuid seda ainult hieroglüüfides. Viimasel hetkel jääb silma raamat "Professional English for hotel management" ning sealt ka leiame sõna pesumaja. Palume ühel koolitüdrukul vastavad hieroglüüfid paberile ümber kirjutada, et seda küsimisel näidata. Saame lõpuks meid võõrustava hotelli vastuvõtuga kokkuleppele, et nad organiseerivad meie riiete toimetamise pesumajja ning tagasi. Saab näha, kas riided ka saabuvad või saame reisi jätkata kergema kotiga.
Reede õhtu veedame taaskord tuttavas Natural Cafes üht lemmiktegevust nautides ehk veini juues. Tõdeme, et üllatavalt head veinid need hiina veinid. Huvitav, kas sildid on ainult hiina omad ja vein kuskilt sissetoodud, sest isiklikult pole midagi kuulnud hiina veinikasvatustest. Vahet pole, sest kurgule sobis oivaliselt. Seekord võtame veini rohkem, ikkagi reede ju ja veedame lõbusalt aega hiliste öötundideni. Teel hotelli (vahemaa Naturalist hotelli 200 m) pakutakse Markole kolm korda seks-massaazi. Jääb ära.

1 comment:

Unknown said...

kas sealkandis tort, kui kaubaartikkel ei olnud au sees? Pekingis ja Xianis oli tort kõva sõna. 10 min ootamist ja eelnevalt vitriinist välja valitud näidise järgi oli tort valmis, osavalt peale kirjutatud tekstiga "Happy Birt hay", küünladki anti kaasa. Maitses nagu svamm. Aga ilus ja efektne.