Wednesday, April 18, 2007

Kolmapäev 18.04.2007 (Battambang, Cambodia)

Veame ennast hommikul nõutud ajaks Smokin Pot'i kohale, et vaadata otsa kokk-õpetajale ja teha otsus osalemise osas. Kuna kokka veel näha pole, siis tellime siit endale ka hommikusöögid. Peab ütlema, et menüü on küll usaldust äratav. Mitmekülgne ja põhjalik. Marko saab väga uhke ja suure ühe oma lemmik hommikusöögi - Inglise oma. Samal ajal saabuvad veel mõned inimesed, kes on end juba eelnevalt kursusele kirja pannud. Üks neiu Saksamaalt ja paarike Austraaliast. Saabub ka koha omanik ja õpetaja - Vanadee. Meeldiva olemise ja hea inglise keele oskusega kohalik noormees. Otsustame osaleda. Kogu lõbu, mis sisaldab ka kõikide roogade (mida on kolm erienvat) söömist läheb maksma 8 dollarit inimese kohta. Hommikusöök oli selgelt liiast.
Esimeseks ülesandeks on turult vajalike toiduainete ostmine. Liigumegi kõik kuuekesi turule, kus meile tutvustatakse erinevaid kasutusse tulevaid maitsetaimi ja muid turul leiduvaid kaupu. Lihad, kalad, munad - kõik lõõskava päikese all meeldivalt haisedes. Toiduainete (eriti just rohelise) valik on tegelikult väga hea. Imre Kose teeks siin rõõmust spagaati ja viskaks ilmselt silda. Meie seda siiski tegema ei hakka, vahime niisama mokk töllakil ringi ja tundume ilmselt kohalikele kohtlastena, et pildistame sitaseid kanamune või müüja peos olevat rippuva peaga surnud kana ning mitmesaja kärbse hommikueinet värskel lihalõigul. Oi ei taha mõeldagi, millist elu on varasemalt söödud lihalõigud turul elanud ...
Peremees ostab meile ka erinevaid eksootilisi puuvilju, mida saame ka kohe maitsta. Need on asjad, millest hakkame ilmselt kodus puudust tundma.
Tagasi restorani jõudes on tühi ruum saanud nagu võluväel sisustuse. Seejuures üpris kaasaegse. Ruumis on üles seatud viis gaasipliiti. Tänavaäärsele lauale on ritta seatud erinevad köögis vajalikud tööriistad - noad, lusikad, uhmrid jne.
Algab kokkamine. Hakime küüslauku, tshillit ja rohelisi taimi, mille tõlkimisega jääme hätta. Morning-glory hekseldamisel näitab meie peakokk üles nõudlikkust, käskides enamusel meil puru peenemaks hakkida. Sama kehtib tshilli kohta. Edasi saame juhtnööre, kuidas saadud pudi uhmri abil ühtlaseks paksuks massiks ehk pastaks kokku keerata, mida hiljem toitude maitsestamisel on mugav kasutada.
Valmistame kaks praadi ja ühe supi. Üks roogadest on sama, mida eile õhtul siin maitsesime ning meie õnneks on maitse üsna sarnane. Võime seega vabalt mõelda Cambodia stiilis restorani avamisele.
Kursuse lõppedes saame kaasa ka põhjaliku kokaraamatu, mille õpetaja on ise koostanud. Lisaks juba tehtud roogadele on seal mitmeid muid huvitavaid toitusid, mille valmistamiseks ka juhtnöörid on ära toodud.
Peale viimase roa söömist ajame omanikuga laua taga juttu tema unistustest ja tulevikuplaanidest, milleks on oma nn. turismitalu rajamine Battambangi külje alla. Seal saaks huvilised majutuda ning soovi korral terve päev süüa teha ja lihtsalt mõnusalt aega veeta.
Kokkuvõttes kujunes sellest väga huvitav ja lõbus päev. Oleme äärmiselt rahul, et otsustasime kursuse kasuks.
Peale nuumavat kulinaarset kogemust ei jaksa ühtki aktiivset tegevust ette võtta, seega otsustame interneti kasuks. Teeme ohtralt kirjatööd, kuni ükshetk kaob arvutitelt ühendus, millega haihtub ka meie töö ja vaev, sest salvestamise peale ju ei viitsinud mõelda. Oh seda rõõmu!
Tusastena suundume hotelli ja lahutame meelt taevakanalitega. Aasias on mitmed kanalid, kus näidatakse igapäevaselt suhteliselt uusi Hollywoodi filme. Reklaame pole ja filmid on kõik originaalkeeles. AXN, Star movies, HBO jne. Ei tea, kas neid ka Eestis näha võiks.

No comments: